Bøgvad, Jens Nielsen
(ansl 1655/1665-1746)
Bøgvad, Niels Jensen
(Ca. 1686-1762)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Jørgensdatter, Caren
2. Pedersdatter, Maria Lisbeth

Bøgvad, Niels Jensen

  • Født: Ca. 1686
  • Ægteskab (1): Jørgensdatter, Caren den 8-4-1722 i Haraldsted, Ringsted, Sorø 969
  • Ægteskab (2): Pedersdatter, Maria Lisbeth cirka 1730
  • Død: 10-1762, Uhrne, Haslev, Ringsted, Sorø i en alder af ca. 76 år
  • Begravet: 13-10-1762, Haslev, Ringsted, Sorø 968
Billede

punkttegn  Generelle notater:

Mange slægtsforskere, som har forsket i Niels Jensen Bøgvad slægt, anfører at han skulle stamme fra Bøgvad, Højst, Slogs, Tønder og nogle fører ham tilbage til en stor borgmesterslægt fra Kolding. Dette tror jeg ikke helt på stemmer.

Min antagelse derimod er, at hans far var Jens Nielsen Bøgvad, birkeskriver i Tybjerg Birk i 1722. Ved Niels Jensen Bøgvad´s vielse med Caren Jørgensdatter i 1722 er Jens Nielsen forlover og underskriver sig med JN Bøgvad. Caren er enke efter en birkeskriver ved Frydendal og Tølløse Birker. Så der har jo nok været nogle bekendtskaber mellem hendes 1. mand og Niels´s far. Caren er også noget ældre end Niels.

Der findes et skovområde i Terslev sogn, som hedder Bøgvad vænge. Kortet, hvorpå det er fundet, er dog fra 1842 og hvor længe det er blevet kaldt for dette vides ikke. Om dette skovområde er baggrunden for Bøgvad navnet eller om det har fået navn fra Niels Jensen Bøgvad eller nogle af hans efterkommer vides ikke. Sønnen Christian Nielsen Bøgvad skulle overfor "Den Almindelige Enkekasse" have oplyst, at han er født i Giørslev Sogn. Bøgvad Vænge ligger lige op til sognegrænsen mellem Gørslev og Terslev sogn, så der kan også være en sammenhæng her.

punkttegn  Fødselsnotater:

Fødselsår udregnet ud fra alder angivet ved begravelse

punkttegn  Begravelsesnotater:

Angivet som 75 år gammel

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse: underofficer ved landfolket, 1725, Skovhuse by, Øster Egesborg, Baarse, Præstø.

2. Bopæl, 1729, Ulkestrup, Undløse, Merløse, Holbæk. Ved hustruen Caren Jørgendatters begravelse.

3. Bopæl, 1747, Ørslev, Ringsted, Sorø. Han er forlover for Henric Envoldsen ved han bryllup med Johanne Pedersdatter. Johanne's far kommer fra Giørslev. Henric og hans hustru er faddere ved henholdsvis Else Catrine og Jacobs dåb. Her bor de i Rondenom. Der var en Henric Envoldsen som var skovfoged i Rondenom i Terslev sogn 1705-1722. Men om det er den samme eller måske en farfar vides ikke.

4. Bopæl, 1747-1751, Terslev, Ringsted, Sørø. Ved børnene Else Catrine og Jacobs dåb angives det, at de bor i Kildehuset.
Kildehuset nævnes en del i kirkebogen for Terslev sogn. Ud fra et gammelt kort ser det ud til at ligge i Terslev sogn. Skovområdet ved huset kaldes også Bøgvad Vænge.
Hans hustru er fadder ved flere dåb i Terslev sogn i 1748+49 bor i Kildehuset.
Ved en dåb i 1751 i Terslev nævnes hustruen som boende i Kildehuset. Faderen til barnet Stephan Nielsen ser også ud til at bo i huset. Så det kan være at der bor flere familier der og at det er Stephan Nielsen som er fæster af huset.
I 1756 nævnes en Ingvar Larsen som boende i Kildehuset.
Niels´s søn Bertel i Kildehuset er fadder ved Henric Envoldsens´s søn Anders´ dåb i 1751.
En søn Niels er også fadder ved en dåb i 1751. Jeg har ikke andre oplysninger om, at han skulle have en søn ved navn Niels.

5. Bopæl, 1750-1751, Hesselholmshuset, Ørslev. 967 Ifølge skifte ved hustruens moster Birthes død.

6. Bopæl, 1759, Skamstrup, Tuse Herred, Holbæk amt. Ifølge et skifte (Casper Martinus Thuresen Smed i Skamstrup) under Frydendal(Torbenfeldt) gods er han Skovfoged i Wiinhuus. Han er anført som formynder.
Der ligger noget, som hedder Vinskoven omkring Skellingsted. 6 km fra Undløse.

7. Bopæl, 29-7-1759, Skamstrup, Tuse Herred, Holbæk amt. Hustruen er fadder ved Anders Jensen´s datter Mette Maria´s dåb. Hun nævnes som Bøgvad kone i Wiinhuset.

8. Beskæftigelse: Registrering i Oeders Eftr. Kilde: OE-1771 Mandens navn: Niels Jensen Bøgvad Mandens erhverv: Under Officier ved Ld=folket[Landfolket] Mand død (ja/nej): Ja Hustru død (ja(nej): Nej Hustrus forsørgelse: nyder Ophold hos sine Børn Hustrus alder: 61 Hustrus civilstand: Enke Hustrus nr. ægteskab: 1 Enkestand antal år: 8 Antal uforsørgede børn: 3 Sogn: Haslev Herred: Ringsted Amt: Sorø Stednavn: 10 Indtastningsnr: C2405 Løbenr.: 185


Billede

Niels blev gift med Caren Jørgensdatter den 8-4-1722 i Haraldsted, Ringsted, Sorø.969 (Caren Jørgensdatter blev født cirka 1669, døde i 1729 i Ulkestrup, Undløse, Merløse, Holbæk og blev begravet den 29-7-1729 i Undløse, Merløse, Holbæk 970.)

punkttegn  Begivenheder i deres ægteskab:

1. Bopæl, 1722, Allinde. Der står ved vielsen, at de er trolovet hjemme i Allinde. Der ligger også en Allindelille Fredskov i Haraldsted sogn.


punkttegn  Ægteskabsnotater:

Anno 1722
Freddagen d. 23de Januarii blev Niels Jensen Bøgvad, aftakket Under-Officier, som hafde fæstet Bøgvad i Allinde og Caren Jørgensdatter en Enke-Kone fra Frydendahl efter foreviiste Beskeed og Skifte-Rigtighed, efter hendes sal. Mand, troelovede i deres iboende Gaard i Allinde stillende disse 2de Dannemænd Jens Nielsen, Birkeskriver til Tybierg Birk og Peder Michelsen Møller udi Schee som Cautions og Forsikkringsmænd at de paa begge Sider fra ald anden Ægteskab og Ægteskabsløfte vare frie og ubehindrede som og ikke vare hinanden i de forbudne Slægtsskabs
og Svogerskabs Leed for nær beslægtede eller besvogrede. Dette de egenhændige underskriver

JN. Bøgvad Peder Michelsen

Billede

Niels blev derefter gift med Maria Lisbeth Pedersdatter, datter af Peder Pedersen og Margrethe Jensdatter, cirka 1730. (Maria Lisbeth Pedersdatter blev født i 1710 i Søndersted, Merløse, Holbæk, dåb den 26-1-1710 i Søndersted, Merløse, Holbæk,966 døde i 6-1774 i Haslev, Ringsted, Sorø og blev begravet den 15-6-1774 i Haslev, Ringsted, Sorø.)


punkttegn  Ægteskabsnotater:

De kan være blevet gift i Søndersted, Merløse, Holbæk, hvor hun er født. Der findes ikke kirkebøger for denne periode.

Af hensyn til privatlivet fred og registerlovgivningen, fremgår alle nulevende personer kun med navn.


Indholdsfortegnelse | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 23-2-2022 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet