Jørgensen, Peder
- Født: 29-3-1809, Bøstrup, Langeland Nørre, Svendborg
- Dåb: 28-5-1809, Bøstrup, Langeland Nørre, Svendborg
- Samliv (1): Jørgensdatter, Pauline Marthe Christine
- Ægteskab (2): Hansdatter, Johanne den 6-1-1838
- Ægteskab (3): Jørgensen, Hansine i 1857 i Bøstrup, Langeland Nørre, Svendborg
- Død: 1-5-1859, Bøstrup, Langeland Nørre, Svendborg i en alder af 50 år
Generelle notater:
Ved Christens dåb i 1829 var han hos gmd. Henrik Nielsen i Lejbølle, hvor han også var ved FT 1834.
Arne Jacobsen har fundet følgende historie om ham: 19-årige Kirsten Pedersdatter fra Lille Snøde arbejdede i sommeren 1846 for gårdmand Peder Jørgensen på den ene af de to Gundersgårde i Lejbølle i Bøstrup kommune. Hun var fæstet som tjenestepige frem til 1.november. En arbejdsulykke Under arbejdet skete der en grim arbejdsulykke. Karlen kom til med stor kraft at stikke en fork i Kirstens ene fod. Den kvæstede pige blev båret ind i bryggerset. Blodet flød i en grad, så vandet i den spand, hvormed man søgte at afvaske såret, snart blev farvet helt dybrødt. Bagefter hævede benet voldsomt op. Kirsten bad om, at der måtte blive tilkaldt en læge. Dette nægtede Peder Jørgensen. Et par dage senere tilbød han hende, at hun jo kunne gå hjem, hvis hun alligevel ikke kunne arbejde. På sit lemlæstede ben humpede hun den lange mil fra Lejbølle til sit hjem i Lille Snøde. Efter nogen tid blev hun dog afhentet af Peder Jørgensen i hestevogn. Bonden savnede hendes arbejdskraft på gården. Selvom benet stadig var hævet og såret betændt, måtte hun klare sit arbejde, så godt som hun kunne, frem til 1.november. De kvaksalverråd, hun fik i den tid, hjalp ikke, ja, de gjorde måske endda ondt værre. Efter endt tjenestetid kom hun atter hjem uden at være blevet rask. Præsten tager affære. Kirstens mor Anne Marie var en fattig enke. Hun havde været alene med fire døtre siden manden husmand Peder Hansen døde i 1833 tre måneder før den yngste datter Petrine blev født. Det havde været svært for Anne Marie at klare sig uden manden. Nu boede familien til leje i en anden families beboelse, og den var under fattigvæsnet. Anne Marie klagede til præsten i Snøde, Frederik Wilhjelm, der tillige var formand for sogneforstanderskabet, den tids sogneråd. Han sørgede for, at Kirsten straks fik ordentlig lægehjælp. Lægen kunne konstatere, at når såret ikke var blevet lægt, var det i høj grad på grund af, at der hidtil intet var blevet gjort for at behandle det. Pastor Wilhjelm var forarget og ville sørge for at Peder Jørgensen blev stillet til ansvar for sine ugerninger. Han foreslog, at man fra Snøde/Stoense kommunes side skulle kræve, at bonden dækkede de udgifter kommunen eventuelt måtte få på den syges pleje, samt for det tab den fattige pige fik ved ikke at kunne søge ny tjeneste. Præsten fik opbakning af det samlede sogneforstanderskab. De øvrige sogneforstandere i Snøde/Stoense var bønder som Peder Jørgensen. Selvom det var klart, at Peder Jørgensen i denne sag var gået langt over stregen, kan man ikke udelukke, at de har haft en vis forståelse for hans situation som bonde. Problemet for dem var først og fremmest frygten for, at udgifterne ved pigens sygdom skulle blive tørret af på skatteyderne i Snøde/Stoense kommune, når urimelighederne var een mands værk i Bøstrup. Den stakkels pige blev ikke invalid - allerhøjest lidt halt, så sagen kunne ordnes i mindelighed.
Enkemand fra Gunnersgården ved vielsen med Hansine. Begravet d. 6/5, 50 år. Vacc. 1910 af Wangel. Tjente ved sønnens fødsel hos gmd. Henrik Nielsen i Lejbølle, hvor han fortsat var ved FT 1834 Bøstrup. Ved vielsen med Hansine var han enkemand i Gunnersgårdene. Forlovere: Gmd. Mads Pelle i Ennebølle og gmd. Christen Christensen i Svalebølle.
Dåbsnotater:
Kirkebogen: Trinitatis, søndag d. 28. maj lod indsidder, soldat ved den Jydske Inf. Bataillon Jørgen Pedersen og hustru Anna Kirstine Larsdatter af Helletoft deres tvillingers dåb confirmere, der var født d. 29. martii, hjemmedøbt og kaldte: en søn kaldet Peder og en datter kaldet Kirsten. Peder blev frembåret af gårdmand Søren Kristensens hustru i Helletoft og Kirsten af husmand Rasmus Hendriksens hustru sammesteds. Faddere vare: Rasmus Mathisen, Rasmus Jørgensen, Gengers Kristensen, Jørgen Rasmussen, skræder Kristian Lindskov samt Anders Rasmussens og Jørgen Danielsens hustruer. alle af Helletoft. S. d. moderen indledt.
Begivenheder i hans liv:
1. Konfirmation, 1823, Bøstrup, Langeland Nørre, Svendborg. 1 søndag efter påske
Peder havde et forhold til Pauline Marthe Christine Jørgensdatter, datter af Jørgen Christensen og Karen Nielsdatter. (Pauline Marthe Christine Jørgensdatter blev født den 7-5-1808 i Vindeby, Lindelse, Langelands Søndre, Svendborg, dåb den 22-5-1808 i Lindelse, Langelands Sønder, Svendborg og døde den 9-4-1897 i Botofte, Tranekjær, Langelands Nørre, Svendborg.)
Peder blev derefter gift med Johanne Hansdatter, datter af Hans Jørgensen og Charlotte Christiane Christensdatter, den 6-1-1838. (Johanne Hansdatter blev født cirka 1787 i Lejbølle, Bøstrup, Langelands Nørre, Svendborg og døde i 1847-1856 i Lejbølle, Bøstrup, Langelands Nørre, Svendborg.)
Peder blev derefter gift med Hansine Jørgensen, datter af Jørgen Madsen Hansen Pelle og Caroline Rasmusdatter, i 1857 i Bøstrup, Langeland Nørre, Svendborg. (Hansine Jørgensen blev født den 24-11-1839 i Fæbæk, Bøstrup, Langelands Nørre, Svendborg og døde i 1920 i Lejbølle, Bøstrup, Langelands Nørre, Svendborg.)
|