Min mormor Gunhild Martine HansenMormors Anetræ


Gunhild blev født den 5. marts 1924 i et gammelt stråtægt hus i Lejbølle. Hun kunne ikke lide sit mellemnavn Martine. Efter at de boede i Lejbølle flyttede de til Torpe og herefter til Kragholm. Hun gik i Kragholm skole og havde den samme skolelærer som sin fader. I 1936 flyttede de til Kurvemose, hvor hun skiftede til Skrøbelev Skole.

Hun kom ud og tjene 1. maj 1938 på en gård der hed Blangshave. Det var 5 dage efter hun blev konfirmeret. Herefter havde bl.a. følgende pladser: en formiddagsplads i Rudkøbing, Hersind Hansen, Tandlæge Minor Andersen. Flyttede ind hos Frisør og Frisørinde Oskar Jensen og Kirsten. I april 1940 hos Boghandler Brandt

1 november 1941 flyttede hun til Flemløse på en gård, hvor hun mødte Svend, som var karl på gården Efter Flemløse kom hun til Barløse, hvor hun ikke blev behandlet godt. Hun var også blevet gravid med Svends barn. Hendes mor kom og hentede hende tilbage til Langeland, hvor hun fik plads på Bomgården i Fårevejle. Her mødte hun Oluf, som hun senere blev gift med. (Svend var død ved en drukneulykke i sommeren 42 inden, at datteren Sonja blev født).

Herefter en plads i Statene. Sonja som var blevet født, var hos mormor og morfar. Herefter Klæsø og så Højbøgevej i Svendborg hos Leksa og Hulda Møller(søstre til den gamle AP Møller)

Hun blev gift med Oluf Kieler den 20. november 1946 på Rudkøbing Rådhus. Efter Olufs soldatertid (vel ca. 1948) lejede de et gammelt hus ved Fårevejle, hvor de også havde en del arbejde.

Gunhild og Oluf får den 4. april 1947 datteren Jytte Lizzie.

Flyttede i 1951 til Steensgård, hvor de boede i et dobbelthus, der hørte til gården. Oluf var traktorfører og Gunhild arbejdede med i roerne. Boede husfrit. Mens de boede ved Steensgård arbejdede hun på et gartneri.

I 1962 flyttede de til Lunde, hvor Oluf arbejdede på Lundegård og de boede også her husfrit. Hun havde husarbejde ved Guldsmed Risager i Stenstrup og gjorde rent flere steder. Fik senere husarbejde på Lundegård og hjalp i marken.

 

Holdt sølvbryllupsfest 20. november 1971 i Lunde Sognegård.

Flyttede i 1972 til Egeskov. Boede også her husfrit i et hus, der hørte til slottet. Begge arbejde i parken mm på Egeskov. Hun arbejdede også lidt på Egeskov Plejehjem. De var på Egeskov til 1. maj 1975. Så flyttede de til Assensvej 211 i Stenstrup, og lejede sig ind i et hus, hvor der i starten var frisørsalon. Oluf fik arbejde på "Skjoldmose" hvor han var i 5 år og hun gjorde rent o.lign. flere forskellige steder. Blev senere husbestyrer inde i Stævningen hos en ungkarl Poul 2 gang om ugen.

Havde i mange år et fritidsjob med at strikke store trøjer for et firma i Sønderjylland. Hun gik meget til banko, og jeg husker, at hun altid havde sit strikketøj med. Det var som regel altid ærmer hun strikkede på når hun var til bankospil. Der behøvede hun vist ikke at koncentrere sig så meget.

Hun begyndte at blive syg i efteråret 1980, og fik efter nogen tid invalidepension.

Under Gunhilds længerevarende sygdom inden hendes død skrev hun i 1984-85 sine erindringer, som bl.a. børn og børnebørn fik et eksemplar af. Herfra stammer mange oplysninger om hende, hendes forældre og bedsteforældre.

Gunhild døde den 19. august 1986, 62 år gammel,og hun blev begravet på Stenstrup kirkegård på de ukendtes grav.

Gunhilds forældre

Min mormors forældre hed Anna Jensine Jensen og Aage Emil Hansen.

Anna blev født den 26. juni 1905 i Lejbølle, Bøstrup sogn som 5. barn i en søskendeflok på 7. Hun tilbringer hele sin barndom og ungdom i Lejbølle. I 1921 er hun i tjeneste hos gårdmand Hans Peder Hansen i Bøstrup sogn.

Aage blev født den 29. oktober 1901 i Kragholm, Skrøbelev sogn, hvor han også voksede op og gik i skole i Kragholm skole. Han havde 8 søskende.

Anna og Age blev gift den 27. juli 1923 i Bøstrup kirke. De boede i et par år i Lejbølle, hvor datteren Gunhild blev født.

Herefter flyttede de til Petersgaards Skov ved Kragholm, hvor de boede og arbejdede på Bomgården. Her blev sønnen Gunnar født i nov. 1925. Han døde dog af krampe allerede da han var 8 måneder gammel.

Herefter flyttede de til Torpe og senere til Kragholm. De boede i Kragholm i august 1927 da datteren Bodil Margrethe blev født. Hun blev kun 1 år og døde af kopper. Mens de boede i Kragholm arbejdede Aage som fodermester på "Hjørnegården".

I 1932 får de sønnen Ove Gunner.

Købte ejendommen matr nr. 18b af Henninge, Skrøbelev, beliggende Sdr Landevej 8, Rudkøbing med overtagelse den 1-9-1836 for kr. 3.400,-. Se skødet her  

Anna arbejdede i ca. 1946-47 på et vaskeri i Rudkøbing. Hun lavede meget håndarbejde, syede, broderede, kniplede o.m.a

Aage arbejdede på et tidspunkt, da Gunhild var barn, på et hønseri i Fuglsbølle. I slutningen af 1940erne arbejdede han på Fårevejle. Omkring 1970erne cyklede han rundt og aflæste elmålere ude på markerne. Ellers har han, så vidt jeg ved arbejdet forskellige steder som bl.a. fodermester. En overgang var han medlem af Skrøbelev Sogneråd, havde tillidshverv i fagforeningen og var opkræver for sygekassen.

Jeg husker en gang som barn, at min søster og jeg var med ham ude og læse målere af. Da vi kom hjem, kunne vi ikke finde min oldemor. Vi ledte og ledte og fandt hende til sidst ude mellem kartoffelrækkerne, hvor hun lå og smed jordklumper efter os.

Aages store hobby var høns, som han havde med på udstillinger og vandt en del præmier. Hver dag, når han havde fået sin middagslur, så hegnede han græsplænen ind, og så kom hønsene ud på græs. Så sad han altid på sin stol og holdt vagt.

Om Aage fortæller mormor; han røg, drak eller dansede aldrig.

Efter at Anna som 82 årig og efter længere tids sygdom døde den 22. oktober 1987, solgte Aage huset og flyttede til en beskyttet bolig i Rudkøbing. Her boede han, til han døde den 1. august 1990, 88 år gammel. Aage nåede at se 3 af sine tipoldebørn inden hans død

Gunhilds mormor og morfar.

Annas forældre hed Laura Marthine Hansen og Jens Christian Nielsen

Laura blev født den 3. maj 1875 i Løkkeby, Tullebølle sogn og hun havde 5 søskende. Familien flytter til Skebjerg, hvor de bor i 1880. Hendes forældre bliver skilt i 1896. Det er Laura´s mor, som søger om skilsmisse, da hun frygter for sit og sine børns liv på grund af faderens druk. Så noget kunne tyde på, at Laura kan have haft en svær barndom/ungdom. Faderen ender på fattiggården, hvilket jo nok bl.a. skyldes hans drikkeri. Moderen kommer efter skilsmissen til Tranekær, hvor hun bl.a. arbejder under godset og i 1906 arbejder under godset.

Jens blev født 27. juni 1872 som 3. barn i en søskendeflok på 8. Han blev født i Seldalhus i Tømmerby sogn i Vendsyssel men bliver døbt i Lild sogn, da Tømmerby kirke er under repararion. Da han er omkring 7-8 år gammel flytter familien til Kjæret i Lild sogn. Efter sin konfirmation er han i 1890 tjenestekarl hos gårdmand Niels Christian Pedersen i Thorup by, Vester Thorup sogn.

Jens kommer til Langeland mellem 1890 og 1894. Her møder han Laura, og de får den 29. marts 1895 sønnen Marius. På dåbstidspunket er Jens røgter i Karsebølle. Jens og Laura bliver gift 18. august 1895 i Bøstrup kirke, og flytter sammen i Lejbølle. Her bor de frem til deres død. De får 7 børn sammen.

Jens arbejder som arbejdsmand og fisker.

Mormor fortæller om Laura, at hun var en lille buttet kone. Pinlig renlig. Hun kunne ikke lide at tabe i spil, og de spillede ofte Dam.

Laura og Jens fik et langt ægteskab sammen og fejrede deres guldbryllup i 1945 i selskab med en stor del af familien.

Jens Christian Nielsen og Laura Marthine Hansens guldbryllup i 1945:
Siddende: i midten sølvbryllupsparret. Øvrige siddende ukendte (kan være søskende med ægtefæller til Laura).
Stående fra venstre: ukendt dreng, ukendt dreng, Marius Kristian Nielsen (ældste søn), Inga Nielsen gift med Laurits med sønnen Jørgen, Anna gift med Marius med et ukendt barn, Gudrun gift med Carl med Knud på armen, Niels Frederik Nielsen (deres 4. barn), Carl Wilhelm Nielsen (deres 6. barn) , Gunhild Martine Hansen med Sonja Birgit Kieler, Anna Jensine Nielsen (deres 5. barn), Laurits August Nielsen (deres 7. barn), Else gift med Niels Frederik, Jens (søn af Marius), ukendt, Enten Ellen (datter af Marius eller Edith (datter af Niels), Villy søn af Marius.

I marts 1954 ligger de begge syge med influenza. Laura dør den 18. og Jens dør 2 dage efter. Jens vidste ikke at Laura var død, så syg var han. Mormor har fortalt, at da de skulle bæres ud af huset, så var man nød til at tage vinduerne ud, og bære kisterne den vej, for man kunne ikke vende kisterne i gangen. Laura blev 78 år og Jens 81 år.

Lauras aner: Generelt om Laura´s aner kan det siges, at de hovedsageligt kommer fra den midterste del af Langeland. Primært sognene Simmerbølle, Tullebølle, Longelse og Rudkøbing. De er primært husmænd og indsiddere. Arbejder som arbejdsmænd og daglejere. Flere ender deres liv, hvor de får almisse og ender på fattiggården. Jeg har indtil videre fundet oplysninger 3-4 generationer tilbage og er tilbage til midt 1700.

Jens´s aner: Jens´s aner kommer fra Thisted Amt, og primært sognene Lild og Hjardemål. Det er primært mindre husmænd med jord eller indsiddere. De arbejder som fiskere, arbejdsmænd, daglejere og møller. De lever typisk i fattige kår, og flere ender på almisse og fattighjem. Jeg er mellem 3-6 generationer længere tilbage og har oplysninger til sidste halvdel af 1600.

Gunhilds farmor og farfar.

Aage´s forældre hed Anna Kirstine Hansen og Niels Andreas Hansen.

Anna blev født 14. juni 1874 i Fuglsbølle sogn som den yngste af 8 børn. Familien flytter til Kragholm i Skrøbelev sogn mens hun er lille.

Niels blev født 27. december 1866 i Skrøbelev sogn. Han havde 4 søskende. Familien boede i 1870 i "Sivelykkehuset" i Kragholm, Skrøbelev sogn.

Anna og Niels får en datter Klara i december 1895, men gifter sig først året efter den 20. november 1896 i Skrøbelev Kirke. De får i alt 9 børn sammen.

Niels arbejder primært som daglejer og arbejdsmand, men har også på et tidspunkt været røgter på Fårevejle gods.

Anna og Niels bor i Kragholm stort set hele tiden. Ud fra folketællingerne ser det ud til, at de flytter lidt rundt i området. Matrikelnumrene skifter lidt. Omkring 1940 skulle de være flyttet til Kurvemose.

Niels dør 6. marts 1956, 89 år gammel og Anna dør 17. oktober 1960, 86 år gammel.

 

Anna´s aner:  Anna´s aner kommer primært fra Kragholm området i Skrøbelev sogn og lidt fra Rudkøbing. De var primært arbejdsfolk og mindre husmænd med lidt jord. Anna´s far var røgter på Fårevejle. Jeg er 2-3 generationer længere tilbage, hvilket vil sige slut 1700 - start 1800.

Niels´s aner: Niels´s aner kommer primært fra Henninge området i Skrøbelev og fra Lindelse sogn. De var også primær arbejdsfolk, mindre husmænd og tjente på større gårde som Fårevejle. Hans morfar var dog rokkedrejer (se forklaring under "gamle ord og udtryk") og tækker.  Jeg er 3 generationer længere tilbage til slut 1700.

  Morfar  Farmor  Farfar